JÍDLO A PITÍ COBY MOTOR HOKEJISTŮ ANEB NEJEN SPRÁVNÁ STRAVA JE ZÁKLAD ÚSPĚCHU

bkboleslav.cz | ZDENA BOBKOVÁ
Jídlo a pití coby motor hokejistů aneb nejen správná strava je základ úspěchu
Rozhovor – či snad takřka odborný článek – tohoto typu na webu Bruslařského klubu ještě nikdy nebyl. A my jsme si řekli, že je to velká škoda, neboť o trénincích, posilovnách, taktikách nebo třeba herních chybách se toho v průběhu let namluví spousta, nikdo ale nikdy nechodí do hlubin zvaných – týmové i individuální stravování. Až teď. Roušku tohoto tajemství s vámi poodhalíme a prozradíme, jak je to se svíčkovou se šesti knedlíky nebo třeba s pivem!
Na úvod je vhodné Jana Vidnera, kterému v týmu zřejmě nikdo neřekne jinak než Kapr, představit. V týmu Bruslařů zastává roli nejen kondičního trenéra a videokouče, ale také výživového poradce hráčů. Navíc trénuje společně mužstvo juniorů, kde plní funkci asistenta. Podtrženo sečteno – Honza tráví na stadionu celý den. My jsme se s ním sešli v sobotu po poledni, kdy už na zimním stadionu končil (výjimečně kratší den). Honza mne přijal ve svém „kutlochu“ v kabině Bruslařů, kterou má přizpůsobenou pro videorozbory s hráči a letos jsme vám ji představili již ve videoreportáži.

DENNÍ REŽIM
„Hráč vstane, osprchuje se…“
Stravovací návyky a program dne spolu velmi úzce souvisí, začneme tedy nejprve s denním režimem. „Vždy záleží, v jakém období se sezona nachází. V přípravné fázi jsou spíše tréninky, ale v soutěžním už záleží na tom, které dny se hraje. Ale takové ty základní úkony jsou vesměs stejné,“ dozvídám se. Na mou další otázku, zda by tedy mohl fanouškům a čtenářům přiblížit denní režim hráčů, odpověděl vtípkem „Hráč vstane, osprchuje se…“ Atmosféra se uvolňuje a my se do všeho můžeme pustit naplno.
„Dopolední trénink je většinou od 10 hodin. Před devátou si dáváme sraz na rozcvičení. Někteří hráči tu bývají už dříve, někdy už po 8. hodině. Kolem 7. hodiny by tedy  měli snídat. Pro sportovce je vhodné jíst cca 1,5 – 3 hodiny před zátěží. Je dobré snídat potraviny, které obsahují sacharidy (zejména ty komplexní), aby se tělo doplnilo energií a také je nutné již od rána nastartovat pitný režim, tzn. zavodnit tělo.“
V týmu je však i několik hráčů, kteří dojíždějí ze svých domovů (Výborný, Broš, Pacovský – Praha; Pabiška, Klimenta, Bárta – Liberec; dříve např. Koudelka – Pardubice). Kdy tedy musejí snídat oni?
Většinou už to mají hráči vyzkoušené, takže si do toho ani nenechají moc mluvit. Někteří mají svého výživového poradce, ale jsou i tací, kteří za mnou přijdou a nechají si poradit, nebo si vyslechnou můj názor a de facto najdeme nějakou společnou cestu. Jde o to najít společné řešení, tak aby oni ráno snídali a pak přijeli sem a mohli normálně trénovat.

Od deseti začíná oficiální trénink na ledě, mladší hráči mají před devátou ,, povinné,, rozcvičení, na které s nimi chodím a přidávají se občas i starší hráči, kteří si chtějí více zatrénovat. Většinou býváme 25 minut v tělocvičně, kde se zaměřujeme na sílu, core, agility, atd. Pár hráčů má už svoje individuální návyky (žebřík, překážky, kolo, dynamickou sílu) a pak jdou na led. Po tréninku jdou do posilovny, starší hráči pak už trénují individuálně. Někteří z nich přijdou ještě odpoledne. Pro některé to je rozcouraný den, protože každý z nich trénuje jinak.
Před polednem tréninková fáze končí regenerací, někdo masáží a jiní třeba perličkami nebo saunou. Poté následuje oběd a odpočinek (hlavně spánek). Pak jsou tady ještě odpolední dvoufázové tréninky A týmu – ty bývají pro ty, kteří chtějí přijít a pilovat například zakončení, techniku, někdo trénuje opět sílu v posilovně. Současně s tím probíhají gólmanské tréninky – tam je zapotřebí účast střelců. Takže ve své podstatě, se může kdokoli kdykoli zapojit (pokud je to v plánu rozpisu ledu). Záleží na tom, co komu vyhovuje a na co se potřebuje zaměřit.
Jak odpočívají hráči, kteří do Boleslavi dojíždějí? Mají na stadionu nějaké zázemí, kde si mohou po tréninku či po zápase odpočinout?
Na hotelu jsou zamluvené pokoje, ve kterých si mohou hráči odpočinout. Tyto pokoje bývají připravené i v případě, že se ze zápasu vrátíme pozdě. Hráči, kteří nechtějí jet domů, přespávají tam. Ti hráči, kteří se rozhodnou účastnit se jen dopoledního tréninku s mužstvem, jedou po tréninku domů.
Stravování
Na nástěnce Bruslařů visí „univerzální jídelníček“ – jedná se především o základní informace o makroživinách – a jejich vhodnou kombinaci. Jedná se o „mustr“, kterým by se hokejisté (ale nejen ti) měli řídit. Jak se ale dozvíte z odpovědí Honzy Vidnera, spousta hráčů stravování řeší individuálně, protože každému zkrátka a dobře vyhovuje něco jiného.
Většina hráčů má svá doporučení a zkušeností vědí, co u nich funguje. Každý je jiný, a tak žádné dogma na zdravou výživu vlastně tak docela neexistuje.

Spoustu hráčů znáte už odmala, když tu začínali hrát. Vidíte sám nějaký pokrok? Řídí se například tím, co jste jim kdysi řekl a poradil?
Ano, a těší mě to. Poslední dobou už výživa sportovce hraje velkou roli ve výkonnosti. Některé prameny udávají, že se až 60 % výkonnosti odvíjí od stravy, pitného režimu a suplementace. Hráči si i tou stravou mohou prodloužit svůj sportovní život a začínají si to uvědomovat. Za poslední 3-4 roky rovněž vzrostl zájem o suplementy a také o zdravou výživu. Někteří hráči dávají přednost spíše doplňkům, někteří zase více věří zdravé výživě. Je to na rozhodnutí každého jedince a je to jeho individuální věc.
Co se děje, když do týmu přijde nový hráč? Existuje něco jako vstupní pohovor, kdy si spolu sednete a vzájemně si řeknete, co a jak dělat?
Ano. Vždy je potřeba mít vstupní informace, jak co se týče stravy, tak i tréninku. Oni jsou zvyklí na něco jiného a po našem rozhovoru a rozboru vše přizpůsobíme tak, aby to vyhovovalo. Někteří hráči jsou schopni po tréninku normálně fungovat a odpočívají až odpoledne. Někdo to má naopak a raději si ihned po tréninku odpočine a dál maká až odpoledne. Také se může stát, že stravovací plány mají od svých osobních výživových poradců, nebo z jiných klubů. Vše spolu ale konzultujeme a případně upravujeme.
Může se stát, že se při takové konzultaci i vy dozvíte něco nového, nebo že se přiučíte?
Určitě ano. (úsměv) Já se vlastně učím neustále. I od Franty a Mariana (trenéři František Výborný a Marián Jelínek, pozn. red.). Stravování a věci okolo toho jdou neustále dopředu. Na jaře jsem si dělal kurz výživového poradce, protože i já se musím neustále učit (viz výživový guru Ing.Lukáš Vrána a jeho dietologickyporadce.cz). Přeci jen, školu jsem dokončil cca před 20 lety, takže je potřeba si to neustále oživovat a těch novinek, které přicházejí, je spousta.
Dá se nějak popsat či přiblížit stravovací režim hráčů během dne?
Obecně vzato jedí hráči častěji a spíše menší porce, nic těžkého. V soutěžním období v jídelníčku převažují sacharidy, aby hráči měli více energie. Komplexní sacharidy doporučuji jíst většinou ke snídani – to z toho důvodu, aby tělo 3 hodiny vydrželo do tréninku (např. ovesná kaše s ovocem). Mezi jednotlivými tréninky nebo během zápasu či o přestávce je pak vhodné doplňovat energii jednoduchými sacharidy (např. musli tyčinky banán, jablka, hrozny).

Suplementační pyramida
Jednou za týden se hráči váží, ale to nejen z toho důvodu, aby trenéři věděli, jestli přibírají nebo si drží váhu, ale především proto, zda neztrácí svalovou hmotu. Pokud by hráč nějakým výrazným způsobem zhubl (popř. přibral), značilo by to nějaký problém, ať už při trénování, nebo v metabolismu či ve stravě. V takovém případě by se změnil jídelníček nebo způsob stravování (například různými doplňky, suplementy – dále se apeluje na to, aby dbal na takový způsob stravování, kdy nebude ztrácet svalovou hmotu). Pokud hráč ztrácí svalovou hmotu, ztrácí zároveň sílu, energii a může se to podepsat také na jeho výkonu.
V kabině Bruslařů je váha a tabulka, kam se dopisují hmotnosti a zaznamenává se tu i růst či úbytek svaloviny hráčů. „Pokud svalovina ubývá, je potřeba stravu vhodně doplnit suplementy – BCAA (aminokyseliny) a zvýšit příjem sacharidů,“ vysvětluje Honza Vidner a dále dodává: „Je to posloupnost toho (viz suplementační pyramida), co by si člověk měl brát před tréninkem a během tréninku – tam je vhodný jednoduchý sacharid (např. ovoce), a na noc něco pro obnovu a regeneraci svalové hmoty. Vše se odvíjí od základních makrosložek (sacharidy, tuky a bílkoviny).
Tím, že sportovci mají velký energetický výdej a potí se, čímž odchází z těla pryč nejen sůl a další minerály, doporučuje Honza Vidner svým svěřencům doplňovat i suplementy, které do těla vrátí látky, které tělo potřebuje, a z normální stravy se jen těžko doplňují (multivitaminy, antioxidanty…).

Co tedy svým svěřencům konkrétně doporučujete?

Po tréninku je vhodné doplnit do těla aminokyseliny a do půl hodiny si vzít gainer (sacharidovoproteinový nápoj na doplnění energie) – ten už obsahuje kromě sacharidů minerály, vlákninu, méně již bílkoviny). Po dvou hodinách od fyzické zátěže je dobré dát tělu bílkovinu – ta je vhodná na ochranu svalové hmoty, tedy proto, aby jí hokejista neztrácel. To vše doporučuji kvůli rychlejší regeneraci svalů a i druhý den mohl absolvovat další zátěž, rozhodně ne kvůli nárůstu. Je to kvůli tomu, aby se sportovec rychleji regeneroval.

Když mluvíte o regeneraci, jak to tedy funguje při náročném tempu extraligové soutěže, kdy se hraje v pátky a neděle a jednou za měsíc i v úterý?
Pokud se hraje v pátek a v neděli, tak se v pondělí nedává klasický trénink, ale pouze individuální. Nastolí se vlastně takový „klidový režim“ hráčů. Regenerace hraje opravdu v režimu hokejistů obrovskou roli, což si málokdo uvědomuje. Starší hráči regenerují pomaleji, takže záleží také na domluvě s trenéry. Oni sami vědí, jak na tom jsou, a regenerace je plnohodnotnou součástí každého tréninku.
Honzo, když se vrátíme zpátky k hráčům Mladé Boleslavi, můžete říct, jestli má třeba každý hráč svůj vlastní jídelníček?
Někteří hráči si vaří sami, některým vaří jejich manželky či přítelkyně. Někteří zase mají svůj jídelníček ušitý na míru od svého výživového poradce. Takže dá se říct, že ano, každý z nich má ten svůj. Já sám jim můžu sestavovat jídelníček také, pokud mě o to požádají, což se někdy stává, třeba když se hráč vrátí po zranění, nebo z nemocnice a potřebuje redukovat váhu. V takovém případě pak většinou přijdou za mnou a společně jejich jídelníček upravíme.
Pitný režim
Zatím jsme se bavili o stravování, ale s tím úzce souvisí také pitný režim. Takže co byste mohl říct o něm?
PIVO
„Pivo není pro sportovce nepřítel, ale i tady se musí dodržet jisté zásady. Po zápase si i hokejisté mohou dát malé pivo, ale nejprve je potřeba se řádně prolít vodou, doplnit minerály z iontového nápoje, doplnit sacharidy, navečeřet se a teprve poté si mohou malé pivo dát – poté totiž tělu neuškodí, pokud předtím dostane to, co potřebuje na regeneraci a doplnění vitamínů a minerálů.“
Ano, to je další velmi důležitá věc. Během tréninku hráči většinou pijí iontové nápoje. Při nedostatku tekutin ubývá výkonnost hráče až o 20%. Hráči pijí během tréninku, také během zápasu mají lahve s pitím. Po zápase je vhodné doplnit tekutiny, prolít tělo vodou, vyplavit metabolity a až teprve potom si třeba dát pivo (jedno až dvě maximálně).
Spíše než vodu doporučuje pro sportovce pití iontových nápojů (existují už různé varianty a druhy). Voda neobsahuje takové složení minerálů, které tělo během tréninku nebo zápasu vyloučí. To znamená, že je potřeba mu ji dodat, a to právě v podobě iontových nápojů. Už před začátkem zápasu je potřeba se zavodňovat a před tréninkem pít cca 4 dcl nápoje, aby tekutina v těle vydržela. Třeba gólmani mají svůj pitný režim ale nastavený trochu jinak. Vše se zkrátka odvíjí od toho, jakou fyzickou námahu tělo má. Liší se tedy pitný režim během zápasu a během tréninku.
O pitný režim hokejistů se starají kustodi, kteří každému hráči namíchají to, co potřebuje. Na střídačce pak mají hráči připravené lahve se svým číslem a v každé lahvi má každý hráč namíchaný svůj nápoj, přesně podle jeho potřeb.
Drobné prohřešky, zajímavosti a skrytá energie…
Sám jste mluvil o tom, že si někteří hráči jídlo připravují sami. Někdy se ale také stane, že se člověk účastní třeba nějaké rodinné oslavy a může tu a tam v jídle i „zhřešit“…
Pokud by hráč snědl něco těžšího, tak to tělo mnohem déle zpracovává. Udává se, že 20-30% energie jde na trávení. To se poté může projevit při fyzické zátěži, kdy krev musí přesunout kyslík do svalů a zpomaluje se trávení. Ale i ten zbytek, co se tráví, potřebuje výše zmíněných „x“% energie, tím pádem je energie na svalovou práci ochuzena o energii k trávení a dochází ke snížení výkonu a hráč se pak cítí unavenější. Na druhou stranu se ale domnívám, že každý z hráčů už je profesionál, takže se hlídá sám a musí vědět, co a jak. Navíc jedno těžší jídlo jednou za čas, opravdu výjimečně, nic neřeší.

Každý z hráčů musí vědět, co a jak, aby mohl fungovat i dál, během zápasového tempa. Jídelníček se upravuje během sezony, například na začátku a konci suché přípravy se dělají testy, při kterých se měří mimo jiné i tuk – tyto testy se pak dělají i poté, co se někdo vrátí z marodky – je potřeba zjistit, kolik to tělo obsahuje tuků – jak se tato hodnota změnila od minulého měření, jaký je ideální stav a potom se hledá řešení.
Kontrolujete hráče i během vánočních svátků? Kdy přeci jenom hrozí větší chuť na sladké atd.?
Po i před vánocemi jdou hráči vždy na váhu. Samozřejmě je tam mírná tolerance toho, kolik můžou přibrat, ale jak říkám, jsou to profesionálové. Navíc, letos se bude i během svátků hrát, takže ti hráči to hned na ledě vypotí, toho bych se vůbec nebál. Tréninky navíc mají ti, kteří jsou zranění a kteří mírně přibrali vlivem toho, že netrénovali, čímž snížili celkový výdej energie. Ale že bychom kvůli vánočním svátkům dělali nějaké speciální tréninky, tak to určitě není. Myslím, že nemá cenu řešit jedno cukroví nebo jeden zákusek, protože pokud si dá člověk jedno zdravé jídlo, tak určitě nezhubne a naopak, pokud si dá jednou něco kaloričtějšího, tak určitě nepřibere. V tom globálním ohledu je ten energetický výdej v hokeji tak obrovský, že když si dají kousek cukroví v době volna, tak se vůbec nic nestane.
Kdo na to všechno dohlíží? Jaké je hierarchie kontroly v týmu?
Na vše dohlíží samozřejmě hlavní trenéři – Franta Výborný s Marianem Jelínkem. Co se týče stravy a váhy – to hráči chodí za mnou. Také za Marianem, protože ten je v tom také kovaný. Nebo, jak jsem už říkal, mají každý svého výživového poradce a něco, čemu věří, a za tím si jdou. Já jim určitě nic nenařizuji ani po nich nechci, aby něco striktně dodržovali. Jsou tady hráči, kteří mají i zahraniční zkušenosti a vědí co a jak. Když za mnou přijdou, já je určitě neodmítnu, sedneme si nad to a můžeme se o tom pobavit. Určitě se ale nestane, že bychom za nimi přišli a řekli – teď to budeš dělat tak a tak. Každý je zvyklý na něco jiného, může se stát, že by se šprajcnul, rozhodil by se mu metabolismus – a výsledek může být naprosto opačný – kontraproduktivní.
Během zápasů v 1. lize jste v play-off jezdili na výjezdy (2 dny) a i fanoušci se měli šanci dozvědět z fotek na facebooku, jak se stravujete. Jako příloha byly na výběr těstoviny, rýže a brambory…
Ano, hráči mají na výběr mezi těmito třemi přílohami. Vždy je potřeba doplnit komplexní sacharidy. K večeři bývá maso (bílkoviny) a saláty (vláknina). Ale to už je standard toho, co už většina restaurací nabízí.
Zastavila bych se u té rýže. O Davidu Výborném je známo, že si před zápasem dává rýži se šunkou. Je to pravda?
Ano, je to tak. David se stravuje sám. Z dob, kdy působil v NHL má určité stravovací návyky. Před zápasem si dává rýži se šunkou. A rozhodně to nehodlá měnit. (úsměv)
SKRYTÁ ENERGIE
„To, čemu věříme, je jen další procento navíc – je to přidaná hodnota. Například u Davida Výborného tohle funguje. Ten někdy předvádí neskutečné věci. Do jisté míry to je samozřejmě stravou, protože kdyby se o sebe nestaral, tak mu to tak nejde. (úsměv) Zkrátka věří určitému rituálu a pokud má hráč něco naučeného a to funguje, pak není důvod to měnit.“
Vraťme se zpátky k zápasovému tempu. Když hráči jedou na výjezd, jak se řeší tedy situace po zápase? Sám jste mluvil o tom, že hráči potřebují i bezprostředně po zápase jíst…
Většinou si objednávají jídlo do autobusu nebo se také někdy jezdí s várnicemi a jídlo se vozí do kabiny. Někdy také bývá zvykem, že se jí ještě v kabinách (například při play-off). Do dvou hodin se hladina ztraceného glykogenu obnovuje nejrychleji. Během dalších dvaceti hodin už je to hodně pomalé. Takže pokud hráč proflákne ty dvě hodiny po zátěži, tělo už hůře regeneruje. Může se tedy stát, že hráč nedoplní energii a druhý den trénink (popř. zápas) není tak efektivní. Při zátěži, kdy se hraje ob den, se to projeví na jeho výkonu a může se stát, že může výkonnostně klesnout.

You may also like...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *